Mesiad Başkanı Yusuf Gecü, iddialı hedefe doğru koşuyor

Mesiad Başkanı Yusuf Gecü, iddialı hedefe doğru koşuyor

10.000 kurumsal firmanın bir arada bulunduğu, tekstil deyince ilk akla gelen ve Dünya ve Avrupa’nın tekstil üssü Merter’in Sivil Toplum kuruluşu olan Merter Sanayici ve İş adamları Derneği (MESİAD) yönetim kurulu Başkanı Yusuf Gecü, 9 Nisan 2018 tarihinde yapılacak İstanbul Ticaret odası ( İTO ) Seçimli Genel Kurulunda 16.000 üyeli 38.Hazır giyim Meslek Komitesi Başkanlığına aday olduğunu söyledi.

40 YILDIR PİYASANIN İÇİNDEYİZ.

Merter Sanayici ve İş adamları Derneği(MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, Giresun Medya Platformu Başkanı Sadi Toygar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi;’’1968 Giresun Çamoluk Usluca köyü doğumluyum. İlkokul 4.sınıfa kadar köyümüzde okuduk. 5.sınıfı İstanbul’da Şiyavuşpaşa ilkokulu bitirdim. Daha sonra Kocasinan ortaokul ve lisesini bitirdim.

40 yıldır tekstil piyasasının içindeyim. Malum sizin de anlattığınız gibi bizim sülalemiz bu işin ilklerinden.

Sene 1978 Mercan yokuşunda ilk çıraklığa o zaman başlamıştım. Yaz tatillerinde ve hafta sonu tatillerinde biz hep  çalışırdık. Bu sene inşallah 40.yılımı kutlayacağım tekstil piyasasında.

Tabi 1978 yılında Mercan yokuşunda kendimize ait bir atölyemiz vardı abime ait babama ait amcama ait.

Hafta sonları gelip çıraklık yapıyordum. Daha sonra bu işin hem üretimini yaptık hem tezgâhtarlığını yaptık, hem mağazacılığını yaptım, hem de kumaşçılığını yaptım tabiri caize  tekstilin bütün evrelerinden geçtim. Bu işin merkezi Mercan Yokuşu Mahmutpaşa idi. Bu isi tabiri caize kaynağından öğrendik.

MAHMUTPAŞA ESNAF ÜNİVERSİTESİNDE BÜYÜDÜK

Mahmutpaşa bu işin üniversitesi sayılır onun içinde bizde bu işi orda öğrenmekten orda büyümekten gurur duyuyoruz. Mahmutpaşa bizlere Esnaflığı insanlığı ticareti öğretti

Özellikle kot pantolon dediğimiz blue Jean 75 li yıllardan itibaren bizim bütün sülalemiz bu isin içinde. Daha sonra bu iş biraz daha büyüdü, biraz daha gelişti. Büyük fabrikalar kurdular, imalathaneler kurdular. Türkiye’de bilinir markalar oluşturdular sülale olarak, aile olarak bu işlerin içinde bizler vardık

2000 li yıllardan sonra biraz daha farklılaştı.1975’li yıllarda başlayanlar artık işleri bırakmak zorunda kaldılar onların çocukları da bazıları devam etti bazıları başka işler yaptı.

MERTER TEKSTİLDE ZİRVE YAPTI

2000’ li yıllardan sonra artık MERTER artık bizim yuvamız oldu. .Mahmutpasa’dan  Merter’e transfer olduk. Ticaret artık değişmeye başladı ülkemizde. Merter’deki ticaret Mahmutpaşa piyasasının önüne geçmeye başladı.

Haliyle değişen ve gelişen bir dünyada kendimize pozisyon aldık. Baktık ki bizim iş Merter’de daha çok yaygın olacak daha iyi olacak, Merter’de yatırımlar yapmaya ve burada işimizi devam ettirmeye başladık.

Merter piyasası çok farklı bir piyasa her seyden önce Merter piyasası bugün bütün Dünya coğrafyalarından müşterilerin geldiği bir yer. Tekstilin konuşulduğu her yerde Merter biliniyor.

Birde Günde yerli ve yabancı 15-20 bin alıcının geldiği bir yer Merter. Her gün 3000 tane değişik modelin çıkarıldığı bir yer oldu burası.

Günlük on binlerce, milyonlarca adetin üretildiği bir merkez Merter. Tekstil ve hazır giyim ihracatının 2017 itibariyle 30 milyar dolara yaklaştığı 2017 yılı itibariyle bunun ciddi bir rakamının MERTER civarı tarafından karşılandığı herkes tarafından bilinmektedir.

Hayır hiçbir rekabet yok neticede Türk Tekstili gelen müşteri çok ciddi bir fiziki avantajı var. Özellikle yurtdışından gelen müşterilere özellikle Atatürk Havaalanına 8 dakikalık mesafede. Ayrıca arabasıyla Balkanlardan gelen müşteriler önce Merter’e uğruyorlar.

Merter ulaşımı çok iyi onun haricinde tekstilin bütün ürünleri var.

Kumaşçılar bir bölgesinde aksesuarcılar bir bölgesinde bayancılar bir bölgede erkekçiler bir bölgede çocukçular bir bölgede kemerci ve çantacılar bir bölgede ayakkabıcılar bir bölgede.

Yani MERTER tekstil ve modanın bütün bileşenlerinin olduğu bir merkez.. Su anda aşağı yukarı 10.000’in üzerinde işletme var Merter ve civarında.

Tamamen ticarethane doğaçlama olan hiçbir zorlama olmadan insanların gelip mülk alarak ve kiralayarak tuttukları bir yer. Devlet baskısıyla zoruyla geldiği bir yer değil. İnsanların isteyerek yatırım yaptıkları bir yer. Zorlamayla olsaydı bu kadar başarılı olmazdı.

Hiçbir özel statü yoktur hiçbir özel teşvik yoktur burada tamamen girişimci işadamlarının vizyoner işadamlarının katkılarıyla büyüyen gelişen bir piyasa oldu Merter.

2 DÖNEM BAŞKANLIK YAPIYORUM

94 yılında Merter Sanayi iş adamları derneği kuruldu. İki dönemdir seçimle iş başına ben geliyorum, başkanlığını yapmaktayım ben burada hiçbir teşvik almıyoruz. Böyle bölgeler de teşvik programı da yoktur. Burada iş adamlarının gücü,gayretleri ve çalışması ile Merter bu seviyeye geldi

Tamamen doğaçlama kendiliğinden gelişen bir bölge olduğu için devletinde o şekilde bir yaptırımı yoktur.

Teşvik Olabilir mi biraz zor. İnsanlarında öyle bir isteği yoktur buradaki firmaların çoğu yurt dışına mağaza acıyor ve zaten devlet destek veriyor, coğu yurtdışına mal satıyorlar ve devletin sağlamış olduğu yararlardan imkanlardan yararlanıyor buradaki insanlar, ama Merter bölgesinde devletin özel bir statüsü yoktur.

Merter Sanayi ve İş adamları derneği 1994 yılında kurulmuş belli bir süre çok ciddi ivme kazanmış daha sonra belli nedenlerden dolayı kapanma aşamasına gelmiş 2011 yılından itibaren ciddi bir gelişen MERTER ile  beraber dernekte hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış  eski fabrikalar gitmiş yerine çok güzel showroomlar, çarşılar, AVM’ler yapılmakta onun için çok genç müşteri ve işadamı profili var onların getirdiği heyecanla artık MESİAD’da da bir heyecan oluşmaya başlamış.

İşte bakıyorsunuz bizimle beraber tekstilin kümelendiği bir çok merkez var. Her seçime 3 tane başkanla çok ciddi bir yarışla giriliyor onun verdiği bir heyecan ve sinerji Merter’e yansıyor ve hızla buyuyor.

Yani şu anda 1000 tanesi falan derneğimize kayıtlıdır. Burada zorunluluk olmadığı için tamamen gönülle alakalı olduğu için hızla artmaktadır.

Merter yeni gelişen ve hızla büyüyen bir piyasa İstanbul’dan ve Türkiye’nin her tarafından Merter’e göç var. Ama Merter’den hiçbir yere  göç yoktur ama MERTER tekstilin başkenti olmuştur.

Tabi burada Merterin hızla büyüten etkenlerden birtanesi de Merter sanayi ve işadamları derneği MESİAD’DİR. Mesiad’ın yapmış olduğu projeleri ve bütün dünyaya duyurmasıyla insanlar Merter’e artık yüzlerini dönmüşlerdir. Gelen insanlarda buradan memnun kaldıkları için onu gören komsuları artık buraya gelmişlerdir. Tekstilin kümelendiği İstanbul’un butun bölgelerinden herkes Merter’e gelmeye çalışıyor. Su anda cok ciddi derecede Merter’de yer arayan insan var.

Bu konularda dernek çok sey yapmıyor yalnızca gelen bütün üyelerimize duyuruyoruz onlar zaten köprü vazifesi görüyoruz biz. Bunlar ihracatçılar birlikleri vasıtasıyla işadamları arasında köprü kuruyoruz bazen MESİAD olarak biz gruplar oluşturuyoruz organizasyonlar yapıyoruz.

Buradaki iş adamları yurtdışındaki fuar takvimini cok iyi biliyorlar.

Ama biz burada 10.000 üzerinde işadamı var. MESİAD sırf iş adamları derneği değil hepsi oluyor holdingler var Türkiye’nin en büyük holdingleri de bizim bünyemizde. Hepsinin çıkış yolu Merter olduğu için onlarda Merter’e sahip çıkıyorlar. En buyuk markalar mağazalar zinciri MESİAD’ın üyesidir.

İstanbul Ticaret Odası dünyanın en büyük ticaret odasıdır.

500 bine yakın üyesi var ve çok ciddi bir bütçesi var. Ben bundan yaklaşık bir yıl önce rahmetli başkanımız Allah rahmet eylesin İbrahim Beyle sohbet esnasında tekstil komitesinin Merter’i  temsil eden kimsenin olmadığını bütün tekstil kollarından Merter’den kimsenin olmadığını gördüm. 38 değil 37, 36, 42 de diğer bölgelerden olduğunu gördüm. Sayın başkanımızın bir dahaki dönem muhakkak sen düşünmelisin telkinleriyle ben yola çıktım.

Artık ne Merter eski Merter ne Mesiad eski Mesiad. Son 2 dönem de bizimle beraber ciddi söz sahibi oldu. Bununla beraber Merter’de çok hızlı gelişti ve bütün dünyada biliniyor.

Onun için Tekstilin başkenti olan Merter’in muhakkak İstanbul Sanayi ve Ticaret Odasında temsil edilmesi lazım. Ve Tekstilin içinden gelen birinin etmesi lazım tekstilin  tüm sorunları bilen bütün sorunlarını yasayan 40 yıldır bu isin içinde olan birisinin olması lazım. Merter’de ki işadamlarının desteğiyle ben adaylığımı açıkladım ve komitemi de kurdum.

Komitemi kurarken de sırf Merter’den almadım Laleli’den aldım, Osmanbey’den aldım Yesildirek’ten aldım Zeytinburnu’ndan aldım, Bakırköy’den aldık, Ümraniye’den aldık her yerden aldım. İstanbul’dan her taraftan komitemize arkadaşlarımızı aldık. Ve ciddi bir şekilde çalışmaya başladık.

İTO Hazır giyim komitesine kayıtlı aşağı yukarı 16 bin üyemiz var. İnsanlar secime gidip oy kullanmak insanlara zor geliyor. Yaptığım araştırmalara göre yüzde 10 katılım oluyor.Hersey burada çalışmayla alakalı.

Sahada olmakla alakalı çevreyle alakalı, şimdi burada çevren ne kadar çok olursa ve sana sahip çıkıyorsa iste bu hem iş çevren hem sosyal çevren hem aile çevren akraba çevren arkadaş çevren ne kadar sana sahip çıkıyorsa sen o kadar başarılı oluyorsun. Bu iş böyledir bizde bu konuda sahaya indiğimiz zaman insanların bize sevgilerinin olduğunu görüyoruz bu da bize umut veriyor enerjimizi ve sinerjimizi daha cok artırıyor.

Simdi Mesiad’la yapmış olduğumuz ciddi çalışmalar neticesinde İstanbul Sanayi ve Ticaret odasına 38.komiteye aday olduk.  Ama benim hedefim sırf aday olmak değil. Normalde sıradan birisi gibi  meclis üyesi olmak gibi bir hedefim yok .Zaten ben MESİAD gibi Türkiye’nin en büyük sivil toplum kurulusunun başkanlığını yapıyorum. Tabiri caizse tırnaklarımı kazıyarak geliyorum secimle giriyorum ve böyle aslanlar gibi sahada mücadele ederek seçimi kazanıyorum. 2 sefer üst üste kazanıyorum ve ciddi çalışmalar yapıyoruz.

 Mesiad olarak Türkiye’de söz getiren çalışmalar yapıyoruz. Hem sosyal sorumluluk projelerinde hem ticari hayatın gelişmesinde hem sektörün ihtiyacı olan elemanın yetiştirilmesinde çök ciddi faaliyetler yapıyoruz. Buradan aldığımız cesaretle tekstilin bütün sorunlarını görüyoruz tabi bütçeyle alakalı bir şey Mesiad’ın o kadar bütçesi yoktur. Mesiad gönüllü insanların aidatlarıyla yürüyen bir dernek. Ama İstanbul Ticaret Odası öyle değil.

Yıllık çok ciddi bir bütçesi olan bir kurum. Ben inanıyorum ki biz oraya gidersek benim gibi tekstili ve sektörün sorunlarını bilen gerektiğinde masaya yumruğunu vurabilecek cesareti ve Öz güveni olan birisi orada tekstil ve sektör için çok şeyler yapabilir.

Mesela yapacağım bir tek şey bir Merter’e İstanbul Ticaret Odası’nın bir Şubesini açacağım. Şuanda 15 günde bir biz bir otobüs getiriyoruz. Ticaret odasının buttun faaliyetlerini burada görüyor.

Ama bunu kalıcı İstanbul Ticaret Odasının bir merkezi olmasını istiyoruz.

Artık Merter ve çevresi bu işin başkenti olduğu burada olmasını gerektiriyor. Onun haricinde  deminde söylediğim gibi 40 yıldır bu sektörün içindeyim tekstilin ve tekstilcinin sorunlarını çok iyi biliyorum bunlara çözüm yolu çok basit.

Bugün tekstile baktığımız zaman deminde söyledim 30 milyar dolara yaklaşan bir ihracatımız var ve bu resmi ve İthalatımız 12-13 milyar dolar bu ne demek tekstil ve hazır giyim Türkiye’ye 15-16 milyar dolarında bir para bırakıyor. 10 yılda 160 milyar dolar para yapar en basiti bu.

Tekstil ikinci sırada tekstilden bir tık yukarıda olan Otomotiv ne yapıyor ithal ediyor montaj yapıyor ,satıyor.

Bıraktığı ne kadar  tekstilin beşte biri kadar. Onun tekstil sektörüne önem vermemiz lazım. Niye Türk tekstil sektörü Türk ihracatı için özellikle büyümesi için çok önemli. Şu an da Çin gibi gelen siparişi yapmıyoruz. İnsanların öyle bir kültürü oluşmuş insanlar sezona hazırlık yapıyor kış boyu mal üretiyorlar. Raflarını dolduruyorlar depolarını dolduruyorlar alıcı bekliyorlar. Alıcı gelmediği zaman mallar ellerinde kalıyor.

Bunu bilen simsarlar yurtdışından gelenler gelip on liralık malı beş liraya almaya çalışıyor ve insanlar çok ciddi zarar ediyorlar veya insanların ellerinde mal şiştiği için açıktan mal gidiyor bu sefer mal gidiyor para geri gelmiyor. Onun için her sene milyarca dolar kaybımız oluyor. Ben diyorum ki İstanbul Ticaret Odasının çok ciddi bütçesi var hedef ülkeler seçerek  oradan bedava uçak kaldırarak belli bir miktar alışveriş yapan insanlara uçağı bedava yaparak gerekirse oteli bedava yaparak getirmemiz lazım.

Sayın Cumhurbaşkanımızın cumhuriyetimizin 100.yılında koymuş olduğu 500 milyarlık ihracat hedefinde tekstilin  60 milyar doları yakalaması gerekiyor ben inanıyorum ki biz bu çalışmayı yaparsak  bütün sektörlerden önce  hedefi hazır giyim sektörü yakalar.

Ama tabi bunda özellikle tekstil komitesinin  veya yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın cok ciddi çalışması lazım. Çünkü bu bütçeyle alakalı ve İstanbul Ticaret Odasında bu bütçe var. Bu bütçeyi de bir şekilde aldığı aidatlarla buralara aktarması lazım.

Bundan dolayı biz İstanbul Ticaret Odasına adayız ve ben inanıyorum ki ben kazanırım.

Deminde söyledim ben aslanlar gibi orada oy rekoru kırmak istiyorum ve bu insanlardan aldığım destekle de yönetim kurulunda olmak istiyorum. Yönetim kurulunda olduğum zamanda bu söylediğim projeleri çok rahat yapabilirim.

GİRESUN CAMİASI BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ OLUR

Mesela Giresun camiası bizi genellikle tanır özellikle rahmetli babamdan dolayı son yıllarda sosyal sorumluluk projelerimden dolayı beni de cok iyi tanırlar biz özellikle kendi köyümüzde ve ilçenizde cok aktifiz. Malum Çamoluk dernekçilik bakımından belki de Türkiye’de birincidir. Şahsi kanaatim siyasete kanalize etmeleri lazım artık İstanbul’da siyasetten ve bürokrasiden Giresunlular olarak çok ciddi pay almamız lazım. Şu an İstanbul’daki Giresunlular 3.sırada ,Sivas, Kastamonu, Giresun çok ciddi nüfus potansiyeli olduğu icin dernekçilikte çok önde olduğu için sosyal hayatta ve siyasi hayatta önde olması lazım bu konuda Giresunlulardan destek bekliyoruz. nüfuza çevirme zamanı artık ben buna iyi bir örneğim heyecanımız gelecek içinde gerçekten umut veriyor bu konuda Giresunluların desteğini alırsak inşallah bütün Giresunluları en iyi şekilde temsil edeceğiz.Hep birlikte daha güçlü oluruz.

MEMLEKETİMİ ÇOK SEVİYORUM

Çamoluğu çok seviyoruz ayda bir defa mutlaka gidiyorum malum Çamoluk çok kenarda kaldığı için yatırım imkanları çok kısıtlı Merkeze çok uzak olduğu için ulaşım kısıtlı yatırıma elverişli bir alan değil ayrıca üretip satacağımız bir metaryal de yoktur onun icin turizmi gelistirmeye çalışıyoruz.

Belediyelerle ortak projeler yapıp en azından yazın Çamoluk’ta 7-8 ay turizm olarak ciddi bir çalışmamız var belediyemizle beraber hayata geç içek inşallah insanların kalacak yerleri yoktur. Öğretmen evi ile beraber 150 odalı konaklama imkanı olacak. Buda Çamoluğa yabancı turist akımı sağlar diye düşünüyorum hiçbir say olmazsa Çamoluklar kısın gittiğinde kullanacaklar. Yazın çok kalabalık kısın kimse olmuyor.

İTO İBRAHİM ÇAĞLAR YÜKSEKOKULU

Her şeyden önce gelmemiz lazım biz kazanıp geldiğimiz zaman meslek yüksekokulu projesini hayata geçireceğiz. İTO rahmetli İbrahim başkanım 2 yıllık üniversite yapmış ama su an da hala bos rektörlük tarafından kabul edildi ama öğrenci kabulü yok öğrenciler gelirse Çamoluk sosyal hayatına katkı sağlayacaktır. Kazanırsak İstanbul ticaret üniversitesini hatta bunu da ilk kez soyluyorum adını da İbrahim Çağlar yüksekokulu olarak düşünüyorum. Kendisi bizim iyi bir dostumuzdur sağ olsun bir dediğimizi iki etme su ana kadar Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun, onun hatırasını yaşatacağız.. Sizlere çok teşekkür ediyorum Giresun Medya Platformu olarak başarılar diliyorum’ ’dedi.



Etiketler : Mesiad Başkanı Yusuf Gecü , iddialı hedefe doğru koşuyor

Kmk Bilişim
©2017 Sadi Toygar/Haber merkezi Tüm Hakları Saklıdır.
KMK Altyapısıyla oluşturulmuştur.