Türkiye Yapay Zeka platformu Genel yayın yönetmeni Sadi Toygar’ın, yapay zekanın geleceği ilgili yazısı
Yapay Zekâ Nedir?
İnsan zekâsını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini geliştirme ve yenileyebilme niteliklerine sahip makinelere yapay zeka denir.
İngilizce karşılığı olan "Artificial Intelligence" kısaltılmış hali olan AI sıkça kullanılmaktadır.
Yapay zeka, bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayarak kompleks sorunları tıpkı insan gibi çözmesini destekler. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar yapay zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülebilir.
Otomatik hale getirilmiş muhakeme, evrimsel hesaplama, makine öğrenimi (machine learning) gibi alt dalları olan yapay zekaya örnek olarak; Apple'ın Siri'si, Google'ın kişisel asistanı Google Now ve Tesla'nın sürücüsüz otonom araçlarını verebiliriz.
YAPAY ZEKA'NIN UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?
SES TANIMA:
Bilgisayarların sesleri tanıyabilmesi için mikrofon ve ses dijital hale getirilerek frekanslar oluşturulur. Söz konusu frekanslardan harfler ya da kelimeler kavranmaya çalışılarak sayılara dönüştürülür. Böylelikle yapay zeka, sesi tanır, anlar ve cevap verir. Yapay zeka ses tanıma özelliğini en iyi Siri, Now, Echo, Cortana kullanmaktadır.
GÖRÜNTÜ İŞLEME:
Kamera ile çekilen görüntüler dijital hale getirilerek piksellere, piksellerde koda dönüştürülür. Bu kodları yapay zeka algoritmaları yorumlar. Görüntü işlemeye en güzel örnek sürücüsüz (otonom) araçlardır.
DOĞAL DİL (LİSAN) İŞLEME
Yapay zekanın en zorlu alanlarından biridir. İnsan ve bilgisayar etkileşimini maksimum seviyeye çıkarmak ya da farklı dilde konuşan kişiler arasındaki iletişimi güçlendirmek için çözümler üretir. Doğal dil işlemede; derin öğrenme, makine öğrenmesi (machine learning), istatiksel analiz ve kural tabanlı yaklaşımlar kullanılır.
Yazım hatalarının düzeltilmesinden, otomatik çeviri sistemlerine, dil öğrenimi uygulamalarından kişisel asistan uygulamalarına kadar doğal dil işleme kullanılmaktadır. Doğal dil işlemeye örnek olarak Google, Yandex, Siri, Google Asistan verilebilir.
MUHAKEME:
Muhakeme, birbirine karşı savları olan iki tarafı dinleyerek bir yargıya varmaktır. Yapay zeka, muhakeme özelliği sayesinde mevcut verileri kullanarak çeşitli algoritmalar oluşturur ve en rasyonel kararı verebilir. Örneğin; Bir mahkeme hakiminin delilleri inceledikten ve tarafları dinledikten sonra suçlu ve suçsuzu ayırt etmesi gibi yapay zeka da muhakeme özelliği sayesinde suçluyu ve suçsuzu ayırt edilebilmektedir.
YAPAY ZEKANIN GÜNLÜK HAYATIMIZDA KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
• Siber güvenlik ve savunma sanayi
• Sesli asistanlar
• Dil çevirileri
• Öneri sistemleri
• Navigasyon
• Sosyal güvenlik
• Sağlık hizmetleri
• e-Ticaret
• Yardımcı robot uygulamaları
TÜRKİYE'NİN İLK ULUSAL YAPAY ZEKÂ STRATEJİSİ YAYIMLANDI!
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025"'e ilişkin 2021/18 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 20/08/2021 tarihli ve 31574 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye'nin yapay zeka alanındaki ilk ve en kapsamlı ulusal strateji belgesi olma özelliğini taşıyan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (UYZS) ile Türkiye, yapay zekâ (YZ) stratejisini yayımlayan ülkeler arasında yerini aldı.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisinde; yapay zekâ alanının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya katkısının yüzde 5'e çıkarılması, yapay zekâ alanındaki istihdamın 50 bin kişiye yükseltilmesi, lisansüstü mezun sayısının 10 bin kişiye çıkarılması, yerli ve millî yapay zekâ uygulamalarının kamu alımlarında önceliklendirilmesi, uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye'nin ilk 20 ülke arasında yer alması hedeflenmektedir.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi'ne ulaşmak için tıklayınız.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025) Genelgesine ulaşmak için tıklayınız.
YAPAY ZEKÂ YENİLİKLERİ:
Google Asistan,yapay zekâ tarafından desteklenen, mobil ve akıllı ev cihazlarında bulunan ve Google tarafından geliştirilen sanal bir kişisel asistandır. İnternet’te arama yapabilir, olayları ve alarmları planlayabilir, kullanıcının cihazındaki donanım ayarlarını yapabilir ve kullanıcının Google hesabındaki bilgileri gösterebilir. Ancak Google’un aksine, Google Asistan, Google’ın doğal dil işleme algoritmasını kullanarak iki yönlü bir konuşma gerçekleştirebilir.
Google Duplex,Google Asistan’ın, insan sesini taklit ederek doğal sohbetler yapmasına olanak tanıyan bir uzantısıdır. Google Duplex, randevu almak için kuaförü aramak, restoran rezervasyonu gerçekleştirmek veya mağazaların çalışma saatlerini doğrulamak için onları aramak gibi görevleri tamamlayabilir. Görevlerinin çoğunu tamamen bağımsız olarak tamamlayabilse de, tamamlayamadığı durumlarda, bir insan operatöre görevi tamamlaması için sinyal verebilir. Duplex, insana benzer doğal bir ses ve dilde konuşmak amacıyla yaratılmıştır.
Tesla Autopilot,Tesla tarafından sunulan; şerit merkezleme, uyarlanabilir hız sabitleme, kendi kendine park etme, sürücü direksiyonuna gerek duymadan şeritleri otomatik olarak değiştirme gibi yeteneklere sahip, otomobilin garaja girmesini veya garajdan çıkmasını sağlayan gelişmiş bir sürücü destek sistemi özelliğidir.
Geliştirilmiş Otopilot’ta planlanan iyileştirmeler arasında; ulaşılmak istenen hedef noktasına göre bir otoyoldan diğerine geçme ve gelecekte tam otomatik sürüş sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için yasal, düzenleyici ve teknik engellerin aşılması gerekmektedir.
Facebook DeepFace, bir dijital görüntüden veya video karesinden kişileri tanımlayabilen veya doğrulayabilen, biyometrik Yapay Zekâ tabanlı bir uygulama teknolojisidir. Yüz tanıma sistemlerinin çalıştığı birçok yöntem bulunmaktadır, ancak genel olarak verilen görüntüden seçilen yüzlerin özelliklerini bir veri tabanındaki yüzlerle karşılaştırarak çalışırlar.
MIT’in bir ekibi tarafından akıllı saat olarak geliştirilen Humox Hex, kişilerin kalp atış hızını izlemenin yanında, kullanıcıya gerçek zamanlı önerilerde bulunmak için kaslardaki oksijen tüketimini hesaplıyor. Bu egzersizleri optimize ederek iyileşme sürecini izliyor.
Sophia, Hong Kong merkezli Şirket Hanson Robotics tarafından geliştirilen bir sosyal insansı robottur. Gözlerindeki kameralar bilgisayar algoritmalarıyla birleşerek görmesine izin vermektedir. Böylece yüzleri takip edebiliyor, göz temasını sürdürebiliyor ve bireyleri tanıyabiliyor. Fonksiyonel yürüme kabiliyetine sahip olmakla birlikte konuşabiliyor.
Yeni çağın kognitif çözümleri öncüsü IBM Watson, yapay zekâ teknolojisi ile klasik programlanabilir yapıdan daha farklı çalışarak gelişimi yeni bir yazılım vizyonu ile değiştiriyor. Kognitif yapısı gereği insan uzmanlık gelişimi sürecinin bir yansıması modülünde oluşturulan Watson, sistemsel problemleri insancıl bakış açısı ile anlamakta ve sonrasında 4 adımda karar vererek çözümler sunmaktadır. Watson, bilgiyi alıp kullanırken doğal dil kullanır ve dil bilgisi kurallarına uyar. Kullanıcı dilinin asıl amacını anlamaya çalışır ve mantıksal bütünlüğü sağlayarak, sahip olduğu dilsel modeller ve algoritmalar aracılığıyla beklenen cevapları oluşturur.
YAPAY ZEKÂNIN YAKIN GELECEĞİ
Eğlence: Gelecekte kanepenizde otururken, seçtiğiniz sanal aktörleri içeren özel bir film sipariş edebilirsiniz. Gelişmiş tahmin programları ise, bir film senaryosunun hikayesini analiz ederken, gişe potansiyelini de tahmin edebilir.
Tıp: Yapay zekâ algoritmaları, doktorların ve hastanelerin verileri daha iyi analiz etmesini ve sağlık hizmetlerini her hastanın genlerine, ortamına ve yaşam tarzına göre özelleştirmesini sağlayacaktır. Beyin tümörlerini teşhis etmekten, hangi kanser tedavisinin bir birey için en iyisi olacağına karar vermeye kadar, AI kişiselleştirilmiş tıp devrimini yönlendirecektir.
Siber Güvenlik: Şirketler bilgisayar korsanlarından bir adım önde olmak için mücadele ediyor. USC uzmanları, yapay zekâ tarafından sağlanan kendi kendine öğrenme ve otomasyon yeteneklerinin, verileri daha sistematik ve uygun fiyatlı bir şekilde koruyabileceğini ve insanları terörizmden veya daha küçük ölçekli kimlik hırsızlığından daha güvenli tutabileceğini söylüyor.
Yaşamsal Görevler: AI asistanları, yaşları gereği birinin yardımına ihtiyaç duyan kişilerin bağımsız kalmasına ve kendi evlerinde daha uzun süre yaşamasına yardımcı olacak. Yapay zekâ araçları; besleyici yiyecekleri hazır tutacak, yüksek raflardaki nesnelere güvenli bir şekilde ulaşacak ve kişilerin evindeki hareketlerini izleyecektir.
Ulaşım:AI’nın yakın gelecekte en büyük etkiye sahip olabileceği nokta otomobillerdir. İnsanlardan farklı olarak AI sürücüleri; asla radyoya bakmamakta veya arka koltuktaki çocuklarıyla tartışmamaktadır. Google sayesinde günümüzde kullanılan otonom araçların 2030 yılına kadar kullanımının daha da artması bekleniyor.
Yapay Zekâ ve Turizm:Turizm ve kültür koruma bölgeleri için özel olarak geliştirilen Yapay Zekâ ve Turizm sanal asistanları, turistlerin ziyaret, eğlence, yolculuk, etkinlik ve benzer tatil aksiyonlarının başlangıcından sonuna kadar ziyaretçi memnuniyetini artırarak, beklentilerini karşılamaktadır.
Böylece kişiler, ilgili turistik bölgeye ait eserler, restoranlar, servisler ve etkinlikler gibi ziyaret noktaları hakkında güncel bilgiler alabilir veya ilgili tanıtım videolarını izleyebilir ve turistik alanlar kapsamında gitmek istedikleri her noktaya navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabilirler.
Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri:Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri deneyimi sayesinde kullanıcılar, mevcut ürünler hakkında bilgi ve çevrimiçi teknik yardım alabilir ve hatta teknik servis randevusu oluşturabilir. Yapay Zekâ Akıllı Müşteri Asistanları, insan zekâsı ve doğal konuşmayı taklit ederek, sesle veya yazıyla aktif edilebilmektedir. Sesli komut sistemi ile sizinle iletişim kurduklarında, sesinizi yorumlayarak sorularınıza uygun danışmanlık servisi sağlayabilirler.
Yapay Zekâ ve Havaalanı: Yapay Zekâ Havaalanı deneyimi ile kullanıcılar, belirlenen tarih aralığında, başlangıç noktasından hedef noktasına olan uçuşları, fiyatlarıyla birlikte öğrenebiliyor, uçuş numarasını kullanarak mevcut uçuş durumlarını izleyebiliyor ve havaalanı içerisinde gitmek istedikleri noktaya iç mekan navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabiliyorlar.
Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler:Belediye hizmetlerinin daha az maliyetle daha verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayan Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler teknolojileri, vatandaşa daha etkin hizmet sunulmasına imkan tanıyor. Akıllı şehirler, insan hayatına değer katarken, yaşam kalitesini de iyileştiriyor. Birçok belediyede kullanılmaya başlanan akıllı şehir uygulamaları; daha çok çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında yoğunlaşmakta.
Yapay Zekâ ve E-ticaret: Yapay Zekâ teknolojileri, E-ticaret sitelerinde arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor. Yapay zekâ, müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve ilgi alanları gibi bilgileri bir araya getiriyor ve tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesini mümkün kılıyor. Bu sayede kullanıcıların web sitesine yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapay zekâ, e-ticaret sektöründe farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi amaçlar için kullanılıyor.
Yapay Zekâ ve Etkinlikler:Yapay Zekâ ve Etkinlik Asistanları; kullanıcıların, etkinlik, sinema filmleri ve dahası hakkında güncel bilgiler almasını veya konu ile ilgili tanıtım videolarını izleyebilmelerini sağlıyor. Bunun yanı sıra kişilere; hava durumu ve trafik durumu ayrıntılarını inceleyebilme, kafe ve mağazalardaki promosyonları kontrol edebilme ve mevcut kampanyalar hakkında bilgi sahibi olabilme fırsatı sunuyor.
Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler:Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler deneyimi, kullanıcıların iş verimliliğini arttırarak, yatırımcıları hesap işlemlerinden, hisse senedi önerilerine kadar birçok konuda asiste ediyor. Hisse senetleri takibi, alım satım süreci, fon takibi ve benzeri süreçlere ayrılan zamanı daha etkili kullanabilmeniz adına; kullanıcı hesap bilgileri, kredi bilgileri, güncellemeler, yatırım raporları ve daha fazlası hakkında bilgi almanızı sağlıyor ve bu süreci sizin için denetliyor.
Yapay Zekâ ve Eğitim:Yapay Zekâ ve Eğitim teknolojileri, öğrencilerin eksik alanlarını analiz edebileceği için oluşturacağı programı bireye uygun bir şekilde tasarlayabiliyor. Kişiye özel oluşturulan eğitim programı ile öğrencilerin, hem daha verimli olacağı hem de gelecekte işini seven bir birey olarak çevresine katma değer sağlayacağı öngörülmekte. Eğitim yazılımlarını öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştiren yapay zekâ, öğrencilerin eksiklerini daha iyi anlıyor ve gelişim için kişiye özel destek avantajı oluşturuyor. Akıllı bilgisayar sistemleri ile desteklenen akıllı veri toplama, günümüzde aktif olarak birçok okul tarafından uygulanan bir işlem. Bugün bazı okullar, öğrencilerin gelişim sürecini takip edebilmek ve bu analiz ile öğrencinin performansını artırabilmek için de yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.
YAPAY ZEKÂNIN TİCARİ KULLANIMI:
• Dil çeviri sistemleri
• Metin sistemiyle konuşma
• Hava trafik kontrol sistemleri
• Kişisel sistemleri otomatikleştirme
• Denetim sistemleri
• Akıllı otoyollar – trafik izleme
• Tehlikeli koşullar için robotlar
• Hukuk, tıp için uzmanlık sistemleri
• Sinir ağı tabanlı tahmin – finans, hisse senetleri, ilaç
• İdari özet üretim sistemleri
• Otomatik programlama
• Makalelerden çıkan haberleri özetleme
• Akıllı tasarım – mimari, mekanik ve elektrik sistemleri
• Oyun oynama sistemleri “koyu mavi”
• Tıbbi teşhis sistemleri
YAPAY ZEKÂNIN GELECEĞİ:
Yapay Zeka En Çok Hangi Sektörleri Etkileyecek?
Yapay zekanın teknoloji geliştikçe giderek yaygınlaşacağı ve sağlık, bankacılık ve ulaşım gibi sektörlerde devrim yaratacağı öngörülüyor. İş piyasası, yapay zeka odaklı otomasyonun bir sonucu olarak değişecek ve yeni pozisyonlar ve beceriler gerektirecek.
Yapay zekanın halihazırda etkilemediği neredeyse hiçbir büyük endüstri yok. Son yıllarda Google, Apple, Microsoft ve Amazon gibi teknoloji devleri yenilikçi yapay zeka ürünleri ve hizmetleri yaratmak için milyarlarca dolar yatırım yaptı. İşte yapay zekanın bir sonucu olarak en büyük değişiklikleri yaşayan sektörlerden birkaçı şunlar:
1. Üretimde Yapay Zeka
İmalat sektörü, robotik kolların montaj hatlarında ilk kez kullanılmaya başlandığı 1960'lı ve 1970'li yıllara kadar uzanan onlarca yıldır yapay zekanın gücünden yararlanıyor. Bu endüstriyel robotlar, montaj ve istifleme gibi görevleri yerine getiren insanlarla birlikte çalışırken, tahmine dayalı analiz sensörleri ekipman verimliliğinin korunmasına yardımcı olur. Bu trend, şirketlerin gelişmiş yapay zeka çözümlerini üretim süreçlerine giderek daha fazla entegre etmesiyle bugün de devam ediyor. Bu, yalnızca üretkenliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda operasyonel maliyetleri de azaltıyor.
2. Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zeka
Yapay zeka sağlık hizmetleri halihazırda insanların tıbbi sağlayıcılarla etkileşim biçimini değiştiriyor. Yapay zeka, büyük veri analizi yetenekleri sayesinde hastalıkların daha hızlı ve doğru bir şekilde tanımlanmasına, ilaç keşfinin hızlandırılıp kolaylaştırılmasına ve hatta sanal hemşire asistanları aracılığıyla hastaların izlenmesine yardımcı oluyor.
Sağlık sistemleri, makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak, insan analistlerin gözden kaçırabileceği kalıpları belirlemek için büyük miktarda veriyi analiz edebilir. Bu, kanser veya kalp hastalığı gibi hastalıkların erken tespitine yol açabilir ve daha erken müdahaleye olanak sağlayarak potansiyel olarak hayat kurtarabilir.
Teşhisin ötesinde makine öğrenimi, tedavileri hastanın benzersiz genetik yapısına veya yaşam tarzı faktörlerine göre kişiselleştirebilir. Örneğin, belirli bir hastanın farklı ilaçlara nasıl tepki vereceğini tahmin edebilen yapay zeka araçları geliştiriliyor ve bu da daha kişiselleştirilmiş ilaçlara ve tedavi etkinliğinin artmasına olanak sağlıyor.
3. Finansta Yapay Zeka
Bankalar, sigortacılar ve finans kurumları dolandırıcılığı tespit etmek, denetimler yapmak ve krediler için müşterileri değerlendirmek gibi çeşitli uygulamalar için yapay zekadan yararlanıyor. Yatırımcılar aynı zamanda makine öğreniminin gücünden yararlanarak yatırım riskini hızlı bir şekilde ölçebiliyor ve akıllı yatırım kararları alabiliyorlar.
4. Eğitimde Yapay Zeka
Kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinden idari görevlere kadar yapay zeka, eğitim ve öğrenme şeklimizi dönüştürme konusunda muazzam bir potansiyele sahip. Yapay zekanın makine öğrenimi, ders kitaplarının dijitalleştirilmesine, intihal tespit edilmesine ve öğrencilerin duygularını ölçmeye yardımcı oluyor.
Yapay zekanın, öğrenme deneyimini hem bugün hem de gelecekte öğrencinin bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirmesi bekleniyor. Yapay zeka, bir öğrencinin performans verilerini analiz ederek güçlü ve zayıf yönleri belirleyebilir, içeriği buna göre düzenleyebilir ve iyileştirme için özelleştirilmiş geri bildirim sağlayabilir. Bu yaklaşım yalnızca öğrenci katılımını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bilginin etkili bir şekilde akılda tutulmasını da destekler.
Kişiselleştirilmiş öğrenmenin bir adım ötesinde yapay zeka tarafından desteklenen akıllı ders sistemleri bulunmaktadır. Bu akıllı platformlar, öğrencinin öğrenme hızına uyum sağlayan birebir özel ders oturumları sunar; ilerlemeleri hakkında anında geri bildirim sağlarken gerektiğinde iyileştirme önerileri de sunar.
5. Medyada Yapay Zeka
Medya sektörü önemli bir dönüşümün eşiğinde. Yapay zeka, içerik oluşturmadan izleyici katılımına kadar medyayla etkileşim kurma şeklimizi yeniden şekillendiriyor. Yapay zekanın medyadaki en heyecan verici uygulamalarından biri içerik oluşturma ve iyileştirmedeki rolüdür. Yapay zeka araçlarıyla yüzlerce blog makalesi, sosyal medya gönderisi ve ürün açıklaması yazmak artık bütçeyi zorlamadan mümkün.
6. Müşteri Hizmetlerinde Yapay Zeka
İşletmeler, 24 saat müşteri desteği sağlamak için yapay zekaya yöneliyor. Bu teknoloji yalnızca kullanıcı deneyimini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda şirketlerin operasyonlarını kolaylaştırmasına ve maliyetleri azaltmasına da yardımcı oluyor.
Bugün gördüğümüz önemli bir trend, yapay zeka sohbet robotlarının yükselişidir. Bu sanal asistanlar, sık sorulan soruları yanıtlamak, randevu almak ve hatta ürün önerileri sunmak gibi çok sayıda görevi yerine getirebilir.
Molalara ve izinlere ihtiyaç duyan temsilcilerinin aksine, bu botlar kesintisiz çalışarak müşterilerinizin ihtiyaç duydukları anda anında yardım almasını sağlıyor.
ÜRETKEN YAPAY ZEKANIN (GENERATİVE AI) GELECEĞİ
McKinsey'in araştırması, generative AI (üretken yapay zeka) teknolojisinin hızlı gelişimini ve gelecekteki potansiyelini detaylı bir şekilde inceliyor. Bu teknolojinin küresel ekonomiye yıllık olarak 4.4 trilyon dolara kadar katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor. Rapordan öne çıkan bazı önemli noktalar şunlar:
✅Generative AI teknolojisi, metin üretiminden çok dilli destek sağlayan sistemlere, özel kullanım alanları için eğitilmiş modellere kadar geniş bir yelpazede ilerlemektedir.
✅Gen AI'nin, bu on yılın sonuna kadar çeşitli teknik yeteneklerde insan performansının orta seviyesine ulaşması beklenmektedir.
✅Önceki otomasyon teknolojileri fiziksel iş aktivitelerini etkilemişken, gen AI'nin en büyük etkisi bilgi işi üzerinde olacaktır.
✅Gen AI araçları şimdiden yazılı, görsel, video, ses ve kod içeriği oluşturabilmektedir. Yakın gelecekte, genel amaçlı uygulamalardan ziyade belirli endüstriler ve fonksiyonlar için geliştirilen uygulamalar daha fazla değer sunacak.
✅Çoğu kuruluş henüz gen AI teknolojisini kullanmıyor, ancak pazarlama ve satış liderleri, organizasyonlarının bu teknolojiyi daha fazla kullanması gerektiğine inanıyor.
✅Rapora göre, gen AI tabanlı araçları pek çok developer görevinde önemli hız kazanımları sağlıyor.
Özetlemek gerekirse yapay zeka mühendislerinde şu becerilerden bazılarının olması bekleniyor:
👉Programlama Dilleri: Python, Java, C/C++, SQL, R, Scala, Perl
👉Makine Öğrenimi Framework’leri: TensorFlow, Theano, Caffe, PyTorch, Keras, MXNET
👉Bulut Platformları: AWS, Azure, GCP
👉İş Akışı Yönetim Sistemleri: Airflow, Luigi, Pinball
👉Büyük Veri Araçları: Spark, HBase, Kafka, HDFS, Hive, Hadoop, MapReduce, Pig
👉Doğal Dil İşleme Araçları: spaCy, NLTK
https://www.turkyz.com.tr/sadi-toygaryapay-zekanin-yakin-gelecegi-ve-kullanim-alanlari
Etiketler : SADİ TOYGAR;YAPAY ZEKANIN YAKIN GELECEĞİ VE KULLANIM ALANLARI