’İnanç turizmi kapsamında önemli bir yere sahip olan ve bunu potansiyel inanç Turizmine dönüştüremeyen Şebinkarahisar’da çok sayıda önemli eser ve kutsal mekana sahiptir.
Şebinkarahisar’ın sahip olduğu bu değerler, inanç turizmi açısından oldukça geniş bir potansiyel taşımaktadır.
Şebinkarahisar’ın geçmişten gelen dinsel tarihi mekânların aynı zamanda geçmiş medeniyetlere ait kültürel miras niteliğine de sahip olması, inanç turizmi ile kültür turizminin birlikte entegre olarak turizm potansiyeli değerlendirildiğinde ortaya somut projeler ile hedefler çıkacaktır.
Türk-İslam kültürünün yansımaları olarak bulunan dini eserler yanında, manevi kimliği yüceltilmiş ‘evliya’ olarak nitelenen insanlara ait önemli olan ziyaret yerleri, camiler, yatırlar, türbeler Şebinkarahisar’da bulunmaktadır.
Şebinkarahisar ve yöresinin tarihi ve kültürel turizm zenginliklerinin yanı sıra doğal manzaraları/ güzellikleri de bulunmaktadır.
Kültür turizmi ile şehrimize gelen turistler tarihi kültürel eserler ile gizemli doğal güzellikleri karşısında olumlu görüşlerini belirtmektedir
Şebinkarahisar’daki inanç merkezlerinin tanıtılması, bu kültürel değerlerin evrensel kültüre kazandırılmasını sağlayacağı gibi vilayetimiz olan Giresun’un tanıtımına da katkı sağlayacaktır
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Stratejisinde İnanç Turizminin önemi ve potansiyeli belirtilmiştir.
“Dini inançlarını gerçekleştirmek, inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır” Bakanlığın bu açıklaması İnanç Turizmi içinde Hac (tüm dinler için) bir turizm hareketi olarak kabul edilmektedir.
Turizmin ülke ve bölge ekonomisindeki yeri ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bunlar arasında; kongre, kültür, inanç, doğa, deniz, sağlık, spor vs. ile birlikte çok sayıda Arapların ülkemize gelmesi sayılabilir.
Son yıllarda önemi hızla artan ve ülkelerin tanıtımında önemli katkısı olan turizm çeşitlerinden biri de inanç turizmidir. İnanç turizminden genel olarak bölgemiz hiç faydalanmamıştır
İnanç turizmi açısından Giresun ve Şebinkarahisar zengin bir kültüre sahiptir. Ne var ki, bu kültürel zenginlik istenilen seviyede gün yüzüne çıkarılamamış, gereği kadar değerlendirilememiştir. Bu kültürel varlıklar, bölgemiz ekonomisinin lokomotifi olacak değerdedir.
Şebinkarahisar’da başta Atatürk evi ve Müzesi, Şebinkarahisar kalesi, Fahreddin Behramşah Camii, Kurşunlu Hamamı (Topal MehmetPaşa), Kurşunlu Camii, Meryem ana Manastırı, Taşhanlar, Pertevniyal Çeşmesi, Kadıoğlu camii, Fatih camii, Belediye çeşmesi (İstiklal Çeşmesi), Saplıca Kilisesi, Licese Kilisesi, Taş Mescid, Tamzara camii, Yeniyol köyü Fatih Camisi, Ada Dede Türbesi, Karaman Şeyh türbesi, Şeyh Sinan türbesi, Hasan Şeyh Türbesi, Şeyh Süleyman Türbesi, gibi çok kıymetli turizm ve kültürel değerler bulunmaktadır.
Avutmuş mahallesi ile Tamzara mahallesi Şebinkarahisar Turizminin potansiyeli anlamında önemli yerlerden birisidir. Şebinkarahisar merkezi kalesi, tarihi çarşısı ve tarihi mahalle kimliği ile bu Turizm potansiyeline itici güç olacaktır.
Bu çalışmalara iki örnek, birincisi Türk-islam tarihinin en önemli eserlerinden 832 yıllık Behramşah camisi külliyesi ile birlikte Avutmuş mezarlığında bulunan 1.000 yıllık mezar taşlarının gün yüzüne çıkarılması, Avutmuş merkezi ile birlikte değerlendirilmesidir
İkincisi, Hiristiyan dini Ortodoks mezhebine mensup Meryem Ana manastırı somut olarak belirgin bir potansiyeldir. Meryem Ana manastırı restorasyon çalışmalarından sonra daha resmi açılışı gerçekleştirilmemiştir.
Zaten Tamzara kültür turizmi açısından atağa geçmiştir. Hepsi birleştiğinde ortaya potansiyel çıkacak ve eğitim alanında düşüş gösteren Şebinkarahisar’a ilaç olacaktır.
Ülke ve bölge turizmine önemli katkılar yapabilecek olan inanç Turizminin kıymet ve değerini bilmek ve bu konuda önemli bir potansiyele sahip olan Şebinkarahisar’ın bu kıymetlerinden nasıl yararlanabileceğine dair önerilerde bulunmak isteyenler varsa çözüm önerileri yetkililere ulaştırsınlar.
Şebinkarahisar’da inanç turizmi politikalarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik stratejileri geliştirilip uygulamalarına katkı sağlanması için yerel halkın destekleri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, yerel medya ve genel ve yerel yöneticiler ile birlikte yol haritası çizilerek belirlenmesi gerekir.
İşletmeler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon sağlanarak, Şebinkarahisar’ın tanınırlığının arttırılması yolunda kampanyalar ve tanıtım faaliyetleri düzenlemesi, turist sayısının artmasında etkili olacaktır.
Bu çalışmalar yapılmadığı takdirde sosyal medya üzerinde sanal yazılar ve yorumlar ile bir yere varamayız’’
Sevgi ve saygılarımla
Sadi Toygar
Etiketler : ŞEBİNKARAHİSAR’DA ‘’İNANÇ TURİZMİ’’ POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMESİ